0 položek0 Kč

WellMall radí: Jak vybrat sprchový kout?

2. 2. 2024  |  zobrazeno 1267×

Výběr sprchového koutu je jedním z klíčových rozhodnutí při zařizování koupelny. Sprchový kout, nejenže slouží praktickému účelu, ale také může výrazně ovlivnit celkový vzhled a pocit z vaší koupelny. Ať už renovujete starou koupelnu nebo vybíráte vybavení pro novou, je důležité věnovat tomuto rozhodnutí náležitou pozornost. Zde jsou klíčové aspekty, které byste měli při výběru zvážit.

 

1. Zaměření se na prostor, rozměry a tvary

 

Jak správně změřit prostor určený pro sprchový kout?


Klíčovým krokem je přesné proměření prostoru určeného pro sprchový kout. Často se ukáže, že jedna strana může být delší, než se původně zdálo. Pokud například zjistíte, že máte na jedné straně 80 cm, ale na druhé 90, 100 nebo dokonce více cm, můžete zvážit obdélníkový nebo asymetrický tvar koutu, čímž můžete zvýšit komfort a praktičnost při používání.

 

 

 

Sprchové kouty dělíme podle tvaru na: čtvrtkruhové, čtvercové, obdélníkové a asymetrické.

 

čtvrtkruh čtverec obdélník asymetr


Nejčastější rozměry sprchových koutů jsou:

U čtvercových a čtvrtkruhových 90×90 cm, 80×80 cm nebo 100×100 cm.
 

U obdelníkových a asymetrických se nejčastěji setkáte s rozměry 100×80 cm, 120×80 cm nebo 120×90 cm.

 

Dříve byla myšlenka atypického sprchového koutu spojována s vysokými náklady na zakázkovou výrobu. Dnes však existují dostupnější řešení díky naší české značce WellMall, která nabízí praktické sprchové kouty ve spoustě rozměrových kombinacích, s dlouhou životností za velmi přijatelné ceny a navíc skladem ihned k odeslání.

 


TIP: Obecně u rozměru sprchového koutu platí, že čím větší, tím komfortnější sprchování.


 

2. Výběr typu otevírání dveří u sprchového koutu

Podle velikosti koupelny a hlavně prostoru před místem, kam plánujete umístit sprchový kout.

 

 

 

 


Posuvné otevírání

Pokud máte koupelnu menších rozměrů nebo bude blízko sprchového koutu jiný předmět například umyvadlo atd. je nejlepším způsobem zvolit otevírání posuvné. Nehrozí kolize s jiným předmětem a následné poškození. Dveře od sprchového koutu zajíždí po ložiskových pojezdech za pevnou stěnu sprchového koutu.

 

 

 

 

 


Co si o posuvném otevírání myslí Růžena, která zakoupila sprchový kout TERA?

"Rekonstruovali jsme panelákovou koupelnu a nahradili vanu sprchovým koutem. A vzhledem k tomu, že je koupelna docela malá, rozhodli jsme se pro kout s posuvným otevíráním. Myslím, že jsme zvolili dobře, protože při otevírání nám nikde nic nezavazí a máme dostatečně velký prostor ke sprchování. Navíc kvalita zpracování super."

 

 

 

 

Otevírací do prostoru

V tomto případě si dejte velký pozor, aby žádný předmět (ať už umyvadlo, wc nebo třeba koupelnová skříňka) nebránil při otevírání dveří do prostoru koupelny. Pokud vám v otevírání žádný předmět nepřekáží, odvděčí se vám tato možnost největším možným průchodem do sprchového koutu. Bez použití podlahové lišty vám otevírací dveře nabídnou zcela bezbariérový vstup. Hladké otevírání dveří je zajištěno díky pantu, který je doplněn o zvedací mechanismus.

 

 

 

 

Dvoukřídlé otevírací dveře (lítačky)

Každá půlka dveří (neboli dveřní křídlo) se může otevírat podle potřeby dovnitř i ven. Díky rozdělení na dvě poloviny nezabírají dvoukřídlé dveře v koupelně tolik místa. Dveře můžete sestavit i bez podlahové lišty, čímž vám vznikne zcela bezbariérový vstup. Tento mechanismus otevírání dveří je ideální i pro asistenci při sprchování, například osob s omezenou pohyblivostí, protože při sprchování dveře můžete zavřít jen z jedné půlky.

 

 

Zalamovací otevírání

Zalamovací dveře od sprchového koutu se v prostřední části dveří lámou pomocí pantu a dveře se následně odsunou ke straně. Směrem do koupelny nejsou vůbec náročné, jelikož nic nevystupuje do prostoru koupelny. Spíše dveře ubírají prostor z vnitřní strany sprchového koutu, protože se skládají dovnitř.

 

Shrnovací otevírání

Shrnovací otevírání se používá převážně u sprchových koutů vyrobených z plastu. Jedná se o snadný princip otevírání, kdy se jednotlivé tzv. plastové lamely poskládají jako harmonika. Díky skládacímu mechanismu nabízí taktéž velký vstupní otvor. Nároky na prostor okolo sprchového koutu jsou díky tomu naprosto minimální.

 

 

Walk-in pevná stěna

Jedná se o pevně ukotvenou skleněnou tabuli, která se nijak neotevírá. Zde je dobré brát v úvahu nejen šířku pevné stěny, ať už je to 60, 70, 80 nebo dokonce 140 cm, ale také počítat s volným vstupem. Ten by měl být pro dobrý komfort cca 60 cm. Walk-in zástěny se používají spíše do prostornějších koupelen.

 

 

 

Vliv typu dveří na celkovou funkčnost a estetiku sprchového koutu

Každý typ otevírání má své specifické výhody a nevýhody, které je třeba zvážit při výběru sprchového koutu. Výběr správného typu otevírání by měl odpovídat nejen velikosti koupelny, ale také osobním preferencím a požadavkům na pohodlí a design.


3. Materiály a údržba

Přehled běžně používaných materiálů pro sprchové kouty (sklo, plast, hliník). Jejich výhody a nevýhody.

 

Skleněná výplň

Výplň sprchových koutů tvoří v současné době nejčastěji bezpečnostní (kalené) sklo. Bezpečnostní z toho důvodu, že pokud dojde k rozbití, sklo se rozletí na tisíce zaoblených neostrých kousků. A to z jednoho jediného důvodu - aby se zamezilo vážnému poranění. To je velký rozdíl oproti běžnému sklu, které když se rozbije, tak se rozletí na dlouhé, velmi ostré šavle.

 

Skleněná výplň se nejčastěji používá ve dvou variantách:

  • Čiré neboli transparentní, které je zcela průhledné, jako okno.
  • Grape sklo (strukturované z vnější strany) je neprůhledné, ale světlo propustí. Ze vzdálenosti 10 cm od skla je patrné, že za sklem někdo je ale vůbec nerozeznáte kdo.

TIP: Rádi byste se dozvěděli více o bezpečnostních sklech? Můžete si přečíst článek Bezpečnostní sklo v koupelně.


Plastová výplň

Levnější sprchové kouty (také označovány jako ekonomické) mívají plastovou (polystyrolovou) výplň. Tato výplň je vždy neprůhledná, pouze průsvitná. Někteří zákazníci volí tuto možnost, protože si myslí, že je to bezpečnější než sklo. Opak je ale pravdou. Plast na rozdíl od skla se láme, tudíž může vzniknout tvar jako nůž a stejně tak, jako klasické sklo, může snadno ublížit.

 

 

Hliníkový rám

Rám či profily sprchového koutu  vyrobené z hliníku jsou následně upravovány na barevné varianty. Nejčastější variantou je chrom, kterému ale pomalu šlape na paty stále oblíbenější černá matná. Popřípadě bílá barva, kterou ale najdete spíše u ekonomičtějších sprchových koutů.

Plastový rám

S plastovým rámem nejčastěji v bílé barvě se setkáte u levnějších sprchových koutů, které mívají univerzální tvary a již od pohledu působí laciněji.

 

Kovová madla 

Kovová madla jsou oproti plastovým bytelnější na úchop a mnohem déle vydrží. Nejčastěji je najdete jak jednobodová, tak dvoubodová a v barevných variantách chrom a černá matná.

 

Plastové madlo

Plastové madlo najdete u levnějších sprchových koutů. Není oproti kovovým tak kvalitní a po čase se z něj může loupat barva.

 

kovové jednobodové madlo plastové madlo

 

Panty a ložiskové pojezdy

Pro zajištění plynulého pohybu při otevírání, je potřeba si dát pozor na kvalitu zpracování pojezdových koleček a pantů. Pamatujte, že kvalitní panty a pojezdová kolečka jsou klíčem ke správné a dlouholeté funkci sprchového koutu.

 

Údržba

Skleněné výplně bývají často z výroby ošetřené speciálním povlakem pro snadnější údržbu. Přesto ale doporučujeme sklo alespoň jednou za měsíc opatřit „anticalcovým“ prostředkem.


Průhledné neboli čiré sklo bude vyžadovat vždy větší pozornost na údržbu hlavně skrze zaschlé kapky na skle. Proto je dobré po sprše používat stěrku a vždy vodu stáhnout. Ulehčíte si následné zdlouhavé čistění již zaschlého vodního kamene.


U neprůhledného grape skla je údržba výrazně snazší, jelikož z venkovní strany nejdou kapky vody vidět. Ale ani zde nezanedbávejte údržbu.  Také tato výplň opticky zmenšuje koupelnu, protože nejde vidět skrze sklo do sprchového koutu.


4. Design a styl
Jak vybrat sprchový kout, který doplňuje styl vaší koupelny?

 

Elegantní chrom nebo moderní černá?

Vyberte si barevný profil, který dokonale doplní vaši koupelnovou výbavu a dodá jí na jedinečnosti. Sprchové kouty v chromovém provedení nabízí nejen elegantní vzhled, ale i funkčnost, která jde ruku v ruce s moderním stylem koupelen. Na druhou stranu, v černé matné barvě přinášejí do koupelny odvážný a výrazný prvek, který je stále více populární.

 

  

 

 

Transparentní čistota nebo diskrétní soukromí?

S možností výběru mezi čirým a grape sklem si můžete koupelnu přizpůsobit podle svých představ o dokonalém relaxu a intimitě.


5. Na vaničku nebo na dlažbu?

 

Odtokový žlab

Pokud budete dělat v koupelně nový beton nebo máte možnost vysekat díru na zabudování sprchového odtokového žlabu, neváhejte využít možnosti instalace koutu přímo na podlahu. Vznikne vám tak bezbariérový vstup, který ocení nejen senioři.

 

 

 

Sprchová vanička

Naopak sprchová vanička je jistota s odtokem vody, jelikož je z výroby dobře vyspádovaná. Vaničku si můžete vybrat akrylátovou, z litého mramoru, nebo třeba keramickou či smaltovanou. Ovšem je zde potřeba počítat s tím, že vanička nenabízí bezbariérový vstup. U mramorových vaniček, které mají výšku maximálně 3,5 cm je ale vstup hračkou. Proto berte při výběru sprchové vaničky v potaz i její výšku.

 

Pečlivě zvažte možnost montáže i to, která varianta vám bude pohodlnější k užívání.

 

Velmi oblíbenou vaničkou s hodnocením 4,9 z 5 se na našem e-shopu stala sprchová vanička HARD, která nabízí jedinečný design díky umístění sifonu.
Navíc si k této vaničce můžete vybrat sifon s barevnou krytkou - bílou, chromovou, černou lesklou nebo černou matnou.

 

 


6. Montáž – zvládnu to?

 

Tuto otázku si musí každý zodpovědět sám. Pokud jste alespoň průměrný domácí kutil, který umí přivrtat poličku, sestavit komodu, vyměnit kolo u auta apod. Tak je vysoká pravděpodobnost, že montáž zvládnete. Důležité je si vše rozvrhnout a pečlivě navnímat podle návodu jednotlivé díly.

 

Na co si dát při montáži pozor?
Hlavním stěžejním bodem, který opravdu nedoporučujeme zanedbat, je nechat kout poté, co vám dorazí domů, nechat alespoň 24 hodin aklimatizovat v místnosti, kde budete instalovat. Je to důležité zejména v zimě, aby se vzájemně vyrovnaly teploty. Skla jsou totiž výrazně náchylnější na rozbití při náhlé změně teplot.


 

Zároveň si u skla dávejte pozor, abyste hranou skla nezavadili o podlahu a jiné předměty. Skleněné tabule jsou nejnáchylnější na hrany neboli obvod skla. Stačí ťuknutí a je vyděláno.

 

 

 

 

 

Naše firma klade velký důraz na zákaznickou spokojenost, a proto v každém balení našich sprchových koutů naleznete podrobný montážní návod.

 


TIP: V případě, že byste při montáži narazili na jakékoli obtíže nebo nejasnosti, je vám k dispozici náš technik
na telefonu
, který je připraven poskytnout potřebnou radu a usnadnit tak celý proces instalace.


 

7. Cena a rozpočet
 

Jak rozpočet ovlivňuje výběr sprchového koutu?

Kupovat to nejlevnější neznamená, že vždy v důsledku ušetříte. Obzvlášť to platí při výběru produktu, kde počítáte s tím, že vám bude roky sloužit.

 

Jak najít nejlepší poměr ceny a kvality?

Vybírejte u firem, které se zaměřují na sprchové kouty. Přihlížejte na celkové hodnocení e-shopu a samotných produktů. Přeci jen názor spokojeného zákazníka vám může s výběrem pomoci.


 

Shrnutí klíčových bodů k zamyšlení při výběru sprchového koutu

 

1. Dvakrát měřit jednou objednat – existují spousty rozměrů a tvarů tak proč se omezovat.

2. Na otevírání záleží.

3. Kvalita komponentů určuje celkovou životnost a vzdušný prostor nebo soukromí – výběr skla je důležitý.

4. Klasika nebo moderna – barva rámu by měla ladit s doplňky koupelny.

5. Vanička nebo žlab.

6. Kutil – pustit se do montáže svépomocí.

7. Šetřit na sprchových koutech se nevyplácí.

 

 

16. 2. 2024  |  zobrazeno 1267×


Související články

Bezpečnostní sklo v koupelně

11. 4. 2018  |  Koupelna je místem, kde začíná a končí náš den, ať už se jedná o ranní osvěžení nebo večerní relaxaci. Pro mnoho z nás je to místo, kde si můžeme...

Bezpečnostní sklo v koupelně

Rady, tipy a inspirace

Co je sprchový box a jak ho vybrat?

Co je sprchový box a jak ho vybrat?

Co je walk-in sprchový kout? Jaké jsou výhody a nevýhody?

Co je walk-in sprchový kout? Jaké jsou výhody a nevýhody?

Více článků

Ověřeno zákazníky

Můj první nákup, vše naprosto v pořádku. Doporučuji!

velmi ochotné jednání při komunikaci s obchodem

Objednávka i následné dodání proběhlo rychle a bez závad

Vše v pohodě a hlavně rychle doručeno.

+Rychlá reakce i expedice. - Expediční firma.

Sprchový box nám instalatér montoval až tento týden. Až den před instalací jsme zjišťovali, zdali je dodaný box v pořádku. Vše bylo OK. Jen jednu poznámku. Při převzetí od dopravce je nemožné zjišťovat, zda není něco poškozeno. S dodaným boxem jsme moc spokojeni.

Doporučuji, vše proběhlo tak, jak mělo.

Rychlé a bezproblémové vyřízení nákupu a dodávky, spokojenost.

Jsem velice spokojená s vyřízením objednávky.V pondělí objednáno a již ve středu doručeno.

S nákupem celkovým jsem spokojená.Objednala jsem a za týden mi to dovezli domů složené dokonce i na vysoké skřiňce byli namontované dveře které neměli byt namontované.S obchodem byla dobrá komunikace Takže spokojenost

+ Komunikace rychlost vyřízení a doručení

- Jediná asi nevýhoda že v Emailu psali možnost platit kartou ale nakonec to kartou nešlo

Výrobek na první pohled vypadá dobře,ale toje vše.V předu mhlo být madlo na uchycení aby nadošlo k poškození výplně.Lišta která drží zástěnu na stěně,také nelicuje,je to takové DO-DO.

+ Rychlost dodání

Dobra komunikace, zboží v pořádku

Vše proběhlo bez problémů,rychlé dodání

Přehledné stránky obchodu,rychlé dodání,skvělé ceny

Byla jsem velmi spokojena s rychlostí a zpracováním objednávky.

+ rychlost objednávky a vyexpedování skvělá komunikace zpětná vazba